Usein kysytyt kysymykset

Voiko homekoiraan luottaa ja kuinka varma se on?

Voi. Homekoiramme ovat valmistuneet Suomen ensimmäisestä homekoirakoulutuksesta ja koiramme ovat tasotestattu koulun toimesta hyväksytysti. Homekoiriamme on koulutettu samalla tyylillä kuin poliisien räjähde- ja huumekoiria. Opiskelumme/koiriemme koulutus kesti 1,5v ja apunamme ovat olleet niin viranomaistahot (poliisi ja rajavartiolaitos) kuin koira-alan ammattilaisetkin. Koulutuksemme sisälsi myös mm. kattavat opinnot mikrobiologiaa, rakennustekniikkaa ja käytännön koiran koulutusta. Homekoira on nopea, tarkka ja lahjomaton paikantamaan homevauriot.

Voiko koira osoittaa eri tavalla homelajit?

Ei voi, koira ilmaisee sille opetetut homeet samalla tavalla.

Miksi homekoira?

Koira löytää helposti erityyppiset homeet, niin kosteat kuin kuivatkin. Homekoiran käyttö on usein myös halpa ratkaisu, koska homeen paikantamiseksi ei tarvitse purkaa mitään talon rakenteita. Koirillemme on opetettu sädesienet sekä 20 yleisintä asunnoissa kasvavaa homelajia ja koirat oppivat homeita työn ohessa koko ajan lisää. Koiran käyttö on nopeaa ja tehokasta homeen paikantamiseksi. Homekoiran käyttö esim. asuntokaupan yhteydessä on varma keino varmistaa kiinteistön homeettomuus ja se on pieni investointi kokonaiskustannuksiin nähden.

Vaikuttavatko häiriötekijät esim. ihmisten tai koirien ruuat koiran työskentelyyn?

Eivät vaikuta, koiramme on koulutettu siten, etteivät häiriötekijät haittaa.

Kuinka homevauriot vaikuttavat ihmiseen?

Eri ihmiset reagoivat homeeseen eri tavoin. Homeelle altistumisen yleisiä oireita ovat mm:

 • Yskä
 • Ihoärsytys
 • Toistuvat tulehdukset
 • Jatkuva nuha
 • Päänsärky
 • Kuivat/vuotavat silmä
 • Äänen käheys/katoaminen
 • Poskiontelotulehdukset
 • Kuumeilu

Voivatko lemmikkieläimet olla kotona homekoiran tullessa?

Ei, olisi hyvä jos lemmikkieläimet siirrettäisiin muualle vierailumme ajaksi (poikkeuksena akvaario- ja terraarioeläimet yms.).

Mistä tunnistat homeen?

Yleisin aistinvarainen havainto homeesta on tunkkainen ja kellarimainen haju (ns. mummolan haju), joka tarttuu esineisiin ja vaatteisiin. Kaikki homeet eivät kuitenkaan haise pahalle. Saattaa myös olla, ettei hajua ei ole ollenkaan.

Homeesta saattaa kieliä lisäksi rakenteisiin ja pintamateriaaleihin ilmaantuvat havaittavat värimuutokset, esim. tummentumat tapeteissa, paneeleissa, lattiassa ja kaakeleissa, jotka eivät lähde pesemällä tai uusiutuvat pesun jälkeen.

Merkki homeesta voi olla myös kosteusvaurio tai siitä aiheutuvat vesivuodot ja jäljet, esim. kupruileva maali seinällä.

Jos huomaat asukkailla yleistyneitä allergia- ja ärsytystyyppisiä oireita, kuten nuhaa, yskää, silmien kutinaa, ihottumaa tai astmaoireita, niin hometta on myös syytä epäillä. Nämä oireet vähenevät tai poistuvat, kun oireilevat ihmiset ovat poissa rakennuksesta.

Minkälainen on koiran hajuaisti?

Lähes kahdeksasosa koiran aivoista ja enemmän kuin 50 % nenän sisäosista palvelee haistamista, kun taas ihmisen hajuaivot ovat paljon pienemmät. Suuri ero ihmisen ja koiran välillä on nenän sisällä olevissa hajusoluissa. Ala, jonka hajusolut kattavat, on vain noin 6,25 cm2. Ihminen ja koira eroavat myös laadullisesti näillä alueilla. Arvioidaan, että ihmisellä on viisi miljoonaa solua, sitä vastoin saksanpaimenkoiralla 220 miljoonaa.

Vertailtaessa ihmisen ja koiran hajusolujen lukumäärää, havaitaan, että koiran hajuaisti on 44 kertaa parempi kuin ihmisen. Koiran hajuaistin herkkyys on voihapon osalta 100 000 - 100 miljoonaa kertaa suurempi kuin ihmisellä. Todennäköisemmin suurin etu, minkä hajualueen suurentuminen aiheuttaa, on erottelukyvyn parantuminen.

Koska pienimmillä koiraroduilla on haistamiselinten kokonaisalue ja aivojen koko vähäisempi, on niillä pienempi haistamiskyky verrattuna suurikokoisiin rotuihin.

Käytäntö on osoittanut, että koira voi löytää pienimpiäkin jälkiä määrätyistä hajuaineista ja että sen nenän haistamiskyky on ihmiseen verrattuna ylivertainen. Muutamilla roduilla on paremmat edellytykset hajuaistin osalta kuin toisilla. Perimä, älykkyys ja koulutus vaihtelevat jokaisella yksittäisellä koiralla. Epäilemättä myös säännöllisellä harjoittelulla parannetaan sekä muistin työskentelykykyä että myös koiran nenän erottelukykyä.

Miten homekoira ilmaisee löytäneensä hometta?

Homekoirilla on erilaisia ilmaisutyylejä, Heri ilmaisee raapimalla.

Mitä kohteessa pitää tehdä ennen kuin homekoira tulee paikalle?

 • Ennen homekoiran tuloa ei tarvitse tehdä mitään sen suurempia valmisteluja.
 • Esimerkiksi ilmastointi on hyvä olla sillä tasolla, millä se on normaalistikin.
 • Huonekalujen siirretään siten, että koiralla on pääsy seinien vierustoille.
 • Terraario- ja häkkieläimet voivat olla paikoillaan.

Mitä homeita koira tunnistaa ja tunnistaako se kuivan homeen?

 • Noin 20 yleisintä hometta, joita löytyy suurimmasta osasta vauriokohteita
 • Koirat oppivat tunnistamaan jatkuvasti enemmän homeita työn lomassa
 • Koira tunnistaa kuivan homeen yhtä hyvin kuin kosteankin.

Onko homekoiratutkimus kotitalousvähennyskelpoinen?

Kyllä, suorittamastamme työstä saa kotitalousvähennyksen edellyttäen, että tutkimus johtaa toimenpiteisiin ja tutkimuksen kustannus on vähäinen suhteessa korjaustoimenpiteisiin. Kotitalousvähennys vuonna 2013: 45% palvelun hinnasta ja max 2000 euroa.

Yhteystiedot

Hometutka
Jenna Knuutinen
Sastamala
Puh: 040 968 1001
hometutka@gmail.com